dissabte, 6 d’octubre del 2007

presentacio del llibre "El Sete Camio" a la Vajol


Ahir vaig estar a la Vajol per tal de concretar els preparatius de la presentació del Llibre "El Setè Camió" programada pel proper dia 9 de novembre.
Ja sabeu que es farà en el mateix búnquer abandonat on va estar amagat el tresor de la República. Búnquer construït pels homes de Negrín en el poble de la Vajol i que encara està dempeus.
La Vajol és un poble petit, llogarret de frontera, i amb un ritme lent, que a vegades desespera i altres et complau.
Els mòbils no tenen cobertura i els seus carrers són de vianants, no per cap ordenança municipal, sinó senzillament perquè són massa estrets pels cotxes.
Allà el temps s'atura, i els seus habitants sempre et veuen com un foraster.
Personalment m'ha costat moltes hores poder bastir ponts de confiança amb ells per poder recuperar la història del Setè Camió, un fet històric succeït entre aquelles cases.
Alguns, coetànis d'aquell febrer del 1939, recorden en Negrín, sempre faldiller, com es mirava les noies que rentaven la roba en el safareig municipal, o l'Azaña amagant-se dins la caixa d'un rellotge antic de Can Barris de la Vajol, cada cop que picaven a la porta, per por que fossin els franquistes que ja arribaven.
Ara, els vajolens els ha sorprès que vulgui fer la presentació del llibre justament allà a la Vajol. No estan habituats als afalacs, i això que vinguin de la Generalitat i altres per només un llibre...els estranya.
Alguns estan contents, tenen bar, restaurant i faran calaix.
Altres, emmurriats diuen: "...que volen ara aquests...pots comptar....res de bo...són ben ximples fer la presentació en aquell niu d'en Negrin... si està ple de pols...marededeu aquests de ciutat...
En el fons però els hi fa gràcia poder veure als de la Generalitat i altres (nosaltres) com anirem amb una llanterna per un camí de cabres fins que arribarem en una clariana de bosc per entrar dins el santuari abandonat d'en Negrín.
A les 20 h. serà negre nit, i si bufa la tramuntana amanirà l'acte.
Malgrat tot, penso que valdrà la pena fer la presentació del "Setè Camió" justament allà on es va perdre la seva pista.
No cal que us digui que esteu tots convidats.
Ah¡ porteu sabates per caminar. La llanterna ja us la donaran allà.
Per fer alguna previsió, la foto adjunta és l'edifici en questió.

Assumpta