divendres, 7 de desembre del 2007

persones compromeses amb les veus silenciades


Ahir vaig assistir als darrers preparatius de l'obra de teatre "PUNXES A LA SORRA" inspirada en la història de La Maternitat d'Elna.
Mentre escoltava els comentaris de l'assaig, de les actrius, la directora i el guionista que ha fet l'adaptació, recordava l'origen d'aquest projecte.
Va ser en una conferència fa ja un any llarg a Manlleu. Entre el públic assistent estaven algunes de les actrius i la directora; ens vam conèixer al final de la presentació, durant el col.loqui, i va ser a l'uníson com elles i jo vam tenir el mateix rampell: ...és podria fer una versió teatral...és una història que t'atrapa...
Al cap de 15 dies elles ja feien un petit tast intervenint en una presentació de la Maternitat d'Elna a Tagamanent, emocionant a tothom.
I el temps va passar...elles fent teatre ... jo presentacions. Fins que un dia van avisar-me que havien continuat treballant amb la idea de la Maternitat d'Elna , i que ja tenien data per estrenar l'obra: el 13 de desembre del 2007 a Vic.
El gran dia s'apropa. Elles amb nervis, il.lusió i emocions contingudes, es preparen per pujar a l'escenari.
Durant hora i mitja tres dones ens explicaran una història de dones. Que passava a l'any 1939 amb les dones a Argelers, fins a quines condicions extremes van arribar per a sobreviure, elles i els seus nadons. Una història que ningú hi havia pensat abans...perquè sovint la dona és invisible en la Història.
Però la Marta, la Montse, l'altra Marta, l' Aina i en Jordi, no només fan teatre, sinó que són persones compromeses amb la recuperació de la història del nostre país.
El proper dia 13 de Desembre recuperaran el só d'unes veus silenciades per l'oblit i amb la seva obra retran un homenatge a totes aquelles dones, fent que el seu patiment no hagi estat estèril.
Moltes, moltes gràcies