divendres, 15 de febrer del 2008

la mina d'en Negrín a La Vajol, precintada pels Mossos


En època d'en Negrín, els carrabiners incautaven objectes de metall noble per a fer lingots. Setanta anys més tard, els Mossos incauten detectors de metalls a la Vajol que busquen encara aquells lingots.
Des de la sortida del meu llibre El Seté Camió i sobretot des de l'emissió del reportatge del 33, La Vajol s'ha convertit en una corrua de gent buscant l'or.
Ja m'ho deia dies enrera en Rufaques, antic minaire de La Vajol:...abans aquest poble era mort, i ara és una rambla.
Però el més perillòs era la seva mina. Des del dia de la presentació del llibre, el passat 9 de novembre fins ara, el talc havia avançat dins la galeria, i amb l'aigua que es filtra de la muntanya, era com un terrós de sucre amarat de líquid a punt de desfer-se provocant noves esllevisades.
Aquestes darreres setmanes moltes persones han entrat dins la mina, traspassant la ratlla de la prudència sense ser conscients del perill que corrien.
El passat dia 3 de febrer, després d'anar al Coll de Lli, veient la temeritat d'alguns, vaig posar un cadenat a l'entrada, entregant la clau al propietari i seguidament vaig avisar als Mossos.
No tenia cap responsabilitat civil ni legal, doncs no sóc ni la propietaria de la mina ni l'alcaldessa del municipi, però tampoc volia tenir el regust dins la consciencia d'un cadaver sepultat per una esllevisada amb un Seté Camió sota el braç.
La Generalitat ha estat ràpida i eficient en prendre mesures i cal esmentar-ho, però ara la mina resta tancada.
Penso que ha arribat el moment de posar fil a l'agulla per recuperar l'espai històric de la Mina d'en Negrín.
L'interès que ha despertat el tema així ens ho indica.