dimarts, 15 d’abril del 2008

resum de tot plegat


Porto dies amb el blog abandonat, i no és per falta de ganes d'entrar i actualitzar, però l'activitat del dia a dia, viatges, conferències...m'ha deixat sense temps material.
I és una llàstima doncs aquests darrers quinze dies han estat plens d'emocions, conèixer persones, indrets especials..que de ben segur haguessin donat per incorporar comentaris i compartir les vivències.
Amb tot, intentaré fer un resum del que ha estat aquests quinze dies atapeïts.
Amb l'energia renovada després de les vacances de Setmana Santa vaig encarar una tanda de conferències, de les quals les que marcava més el ritme eren les programades al Pais Basc.
He volgut posar una fotografia del Centre de Cultura Ernest Lluch de Donosti, un lloc en el qual quasi podria haver instal.lat un llit i una taula doncs m'he passat la majoria d'aquests dies atenent a tots els bascos i basques que volien saber sobre la Maternitat d'Elna.
Amb tot no voldria deixar de fer esment a altres llocs de casa nostra on sempre he trobat una acollida sensacional.
A Valls vaig retrobar vells amics en la seu dels Estudis Vallencs i a Mollet, un grup de dones van demostrar-me una vegada més la força que tenim les dones dins la nostra societat.
A Vallbona d'Anoia, el ritme suau d'quella població va regalar-me un respir enmig d'una bona colla d'amics, com el grup de l'Aula d'extensió universitària per a la gent gran,d'Arenys, de Vic i de Vilanova i la Geltrú, sempre tan amatents i nombrosos, que fan sentir-me útil.
Ells mereixerien un post apart i el deixo pendent perquè realment és un col.lectiu que cohesiona perfectament el teixit social dins les persones de més edat.
No podria deixar d'esmentar la conferència del Setè Camió a Olot, de les millors en quan a ambient i participació, sempre ben dirigida i organitzada pels amics historiadors de la Garrotxa.
I per tancar aquest circuit, em queda Flix.
Va ser molt especial aquesta anada a les terres de l'Ebre perquè tornava el mateix dia de Donosti, estava mentalment i físicament cansada...Flix estava molt avall en relació a les meves coordenades...però vaig deixar l'autopista de banda i vaig començar a baixar per les petites carreteretes...Reus, Borges, Falset, Mora, Ascó...i finalment Flix, sempre amb l'Ebre a la vista.
Vaig arribar d'hora...i el riu amb la seva riba em va enamorar. M'agradaria haver posat en el post la fotografia que tinc gravada en la retina: un transbordador de fusta, amb els arbres amb un verd nou tot just estrenat per la primavera, i la llum sempre envolvent d'una tarda tranquila.
Va ser un altre respir "lo riu".
La conferència a la seva biblioteca, plena de carinyo i atencions em feia pensar que malgrat els kilometres, valia la pena.
I per tancar aquests dies de recordatori, ahir va ser un del més simbólics i carregat de força.
Em tocava conferència del Setè Camió a Sant Andreu, en l'Auditori Can Fabra organitzat pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésies.
Abans caldria explicar que els seus components són un grup d'historiadors poc convencionals, i com jo, defensors de la memòria oral.
No era casualitat que haguessin organitzar la xerrada justament un 14 d'abril.
Junts ja hem compartit veritables aventures i també la passió per la Història. En el sopar posterior, tota la conversa va girar a l'entorn de les memòries d'en Benet, les d'en Pujol, les d'en Riquer...l'arxiu Tarradellas, Montserrat...
Malgrat el cansament, ens faltaven hores per a seguir parlant i parlant...d'Història i d'històries.
Tot un plaer i un carregar bateries, us ho asseguro¡¡
Al final, el campanar de Sant Andreu ens avisava que a l'endemà calia matinar.

A partir de demà una altra tanda de conferències, on m'agradaria seguir comptant amb els vostres comentaris.

-16 abril /10h. mati: Blanquerna/ taula rodona sobre Maternitat d'Elna amb Jordi Creus (Sapiens) i Manuel Huerga (Director cinema)
19,30 h. Centre Cultura Ernest Lluch/ Donostia: Taula Rodona sobre Memòria Oral com a eina d'investigació, amb Miquel Torner (Marxaire de Mataró) Toni Strubell (Comissió de la Dignitat) moderat per Javier Vizcaino

-17 abril / 20 h. Espai Via Fora / Donostia: presentació el Setè Camió

-18 abril / 10.h. - 18. h. / Centre Cultura Ernest lluch/ Donostia/ Visita guiada exposició Maternitat d'Elna a les escoles de Donostia

-22 abril / 10 h. Auditori Sta. Anna / Mataró: Xerrada Maternitat d'Elna
19.h. /La Jonquera: presentació "el Setè Camió" en el MUME (Museu de l'Exili)

-23 abril / 10 h. Auditori IES Pere Barnils de Centelles: Xerrada Maternitat d'Elna
19.h. signatures llibres a Cardedeu

- 24 abril / 16,30 h-18.h./ Vidreres: IES Vidreres: Xerrada La Maternitat d'Elna
21 h. / Vallromanes: Sopar tertúlia la Maternitat d'Elna

-25 abril / 19,30 h / Vidreres: Col.lectiu Vitralls: Xerrada La Maternitat d'Elna

-26 abril / 19 h. / Mataró: Dins els actes organitzat per Intermon: Xerrada la Maternitat d'Elna.

I això és tot, malgrat que m'he quedat amb les ganes d'insertar fotografies de tots els llocs que he anomenat...i més comentaris, i la proclama d'en Macià quan, en un dia com ahir, 14 d'abril, va proclamar la República. ..i tantes coses pendents que estic segura, quan em mori, en el meu epitafi algú escriurà: amb una vida no en va tenir prou per fer tot el que volia fer...amén.