divendres, 29 de maig del 2009

un nou projecte: tallers d'Història a l'Alt Empordà; camins d'exili


La manca d'activitat del blog només senyala el temps escàs que tinc per actualitzar-lo, però sovint, quan torno tard a casa després d'una conferència, penso en tots els comentaris, coneixença, manifestacions d'afecte...de totes les persones que trobo en els diferents llocs on recalo per donar conferències sobre la memòria històrica.
Ha estat un mes de maig intens, i encara no he acabat. Avui em toca anar a la Cellera de Ter i demà a la Catalunya Nord.
Enrera queden les trobades amb els amics d'Alforja, la calidesa dels lectors de la biblioteca de Sant Quintí de Mediona, de Reus, l'afecte de les dones de Vilassar de Mar, les de Quart i les de Premià de Dalt. Els manresans han tingut temps d' avorrir-me en les 7 conferències que he fet en menys de dos mesos en els seus centres culturals, IES i casals. A Valls vaig retrobar vells amics mentre parlavem del paper de la dona durant la guerra i l'exili. He recorregut tot el Segria de la ma del SIAD ( Servei d'Informació i Atenció a les Dones ) per donar a conèixer la història de la Maternitat d'Elna en els racons més perduts i allunyats de la poblada zona metropolitana. Sudanell, Alfarràs, Alguaire, Montoliu, Sarroca, Maials, Seròs...són només uns quants de petits pobles on he trobat un afecte intens.
Les biblioteques de Tremp i Taradell m'han ofert tot el seu caliu enmig de clubs de lectura cada vegada més nombrosos i que diuen molt de la nostra societat civil que, malgrat la crisi, continuen llegint. El prèstec bibliotecàri és una bona alternativa davant la carestia dels llibres.
I amb els amics de l'Escala, els de Banyoles i els del Casal Pere Quart de Sabadell hem constatat plegats que tots tenim els nostres exilis particulars.
En definitiva, un mes de maig que m'ha tocat anar de punta a punta de país i l'evidència que treballar en el que més t'apassiona és un privilegi.
Algú em deia.... i ja et surten els números a final de mes fent només investigació històrica? Docns sovint no surten, no. Però el bagatge humà que vaig acumulant no té preu. Així de senzill.
Ara arribaran les vacances, però ja tinc nous projectes i un de molt engrescador: Tallers d'Història sobre l'exili.
Tinc la sort de comptar amb uns amics que han llogat una masia a Agullana, i entre altres tallers relacionats amb la natura, m'han demanat un taller sobre camins d'exili. Recòrrer a peu els camins de la retirada i conèixer la seva història amb lectures de fragments d'obres dels nostres intel.lectuals exiliats, llegides en cada lloc in situ, pot ensenyar molt sobre l'exili republicà.
La masia, a Agullana, punt de partida en el cor de l'Alt Empordà, està en l'indret precís.
Així doncs, aviat us informaré d'aquest nou projecte, perquè qui vulgui aprendre Història d'Exili sobre el terreny, pugui fer-ho.
Anirem parlant.