dimecres, 16 de setembre del 2009

trencant el silenci


Ahir va començar l'emissió del programa Trencant el Silenci des de la nova televisió digital VOTV del Vallès Oriental.
La meva participació en el programa ha estat presentar els testimonis davant de càmera i parlar amb ells, com faig sempre, però aquesta vegada gravant les converses per copsar les mirades, els sentiments a flor de pell, les emocions...
No ha estat fàcil compaginar la presència d'una càmera amb la intimitat que comporta fer memòria oral, però malgrat tot, el resultat és excel.lent gràcies a la professionalitat dels seus realitzadors, Assutzena Font i Carles Riobó.
És un programa basat en els records de persones coetànies de la Guerra Civil, explicant com els hi va canviar la vida aquell conflicte bèl.lic.
Hem buscat nens d'aleshores, que veien la guerra amb els seus ulls d'infant...jo poc pensava en la guerra mentre observava embadalit un combat aeri en el cel de Sant Antoni de Vilamajor...ens explica en Francesc.
O testimonis de dones, quasi sempre a la rereguarda, patint els bombardejos, la gana, i amb la vista posada en el camí esperant aquells que van marxar i que no tornaven...el meu home va marxar perquè era alcalde del POUM , i jo vaig quedar-me a Aiguafreda, però els vencedors em van rapar el cap per ser la dona de l'alcalde "rojo", però jo anava amb el cap ben alt, desafiant...ens narra la Tomasa.
O els homes que van anar al front, perquè ens expliquin la vida de trinxeres, quan la mort és converteix en un atzar...alló era una carnisseria, nanos molt joves que no sabien ni agafar el fusell...recorda amb emoció en Felix de Granollers.
Hem conjugat històries menudes, anónimes, de la gent de a peu, per a sumar-les totes i poder oferir la nostra història col.lectiva.
I per fer-ho, hem trencant silencis, per autoamnèsia o per la dictadura feixista de Franco, que va imposar la por ben endins, fent del silenci el llenguatge dels vençuts.
Els que viviu al Vallès Oriental, cada dimarts, a les 21h.