divendres, 14 de gener del 2011

el nou llibre sobre Elisabeth Eidenbenz


El llibre encara està a màquines, la portada tot just aprovada, i les galerades acabades de repassar... però aviat sortirà a la venda.
Menstrestant, m'agradaria fer-vos un avanç, una bestreta, un tastet...per motivar-vos a saber-ne més.

...Vosté hauria de provar amb Bach... em diu, quan parlem sobre Mozart i Mompou. I de tots els instruments, el violoncel és el que té més ànima...però no el sé tocar malauradament, i m'haig de contentar amb escoltar les interpretacions dels grans mestres, Casals, Rostropovich...
Posi aquest disc si us plau. És el Prelude per Cello de la Suite núm. 1 de Bach interpretada per Pau Casals.
Casals ho interpreta més pausat, amb gemecs, amb més ànima...Ho sent? Després posarem Rostropovich que va més ràpid, és més perfecte, però...

D'aquesta manera puc entrar dins l'interior d'Elisabeth Eidenbenz. Les barreres comencen a caure quan parlem de música i les distàncies s'escurcen.
Oh...el que més greu en sap de fer-me gran és que ja no tinc prou oïda per escoltar música.
Aquests aparells que porto distorsionen el so, no sona real, i aleshores ja no val la pena escoltar. Només em queda la memòria per recordar els concerts que m'agradaven.
Ara estem escoltant Rostropovich, la mateixa Suite núm 1 de Bach. Compari-ho si us plau amb la versió de Pau Casals.
ho veu? és perfecte però...a vegades la perfecció fa que tot sigui pla, sense missatge, calen relleus a la vida, si el camí sempre fos perfecte no ensopegariem i ens mancarien moltes lliçons per aprendre.


Fins aquí aquest fragment del llibre, però l'he escollit perquè explica perfectament el llenguatge emprat entre ella i jo.
De manera quasi fortuïta entenc que la fórmula per a connectar i parlar amb més fluidesa dels seus sentiments ha de ser la música, un llenguatge universal que no té barreres.
A partir d'aquest capítol formulo així les meves preguntes, com per exemple: quina música posaria en el moment que tanca la Maternitat d'Elna per ordres de la Gestapo?
O... quina música té la Viena de 1945 en plena postguerra?

Benvolgut lector, endevineu quina música tria?