dilluns, 28 de març del 2011

homenatge a Elisabeth Eidenbenz... i moltes coses més

FOTO FAMÍLIA HOMEDES

El passat dissabte, dia 26 de març, es va fer l'acte d'homenatge a Elisabeth Eidenbenz, a la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona.
De fet, també s'aprofitava la trobada per presentar el meu llibre ELISABETH EIDENBENZ, MÉS ENLLA DE LA MATERNITAT D'ELNA, i retrobar-nos amb les petites Elnes que volguessin acompanyar-nos.
L'acte va ser emotiu, perquè tots vam notar l'esperit de la mateixa Elisabeth, que ens unia sota una mateixa idea: fer un món més just, més solidari i més pacífic.
També ens acompanyaren el batlle d'Elna, En Nicolàs Garcia, i "nens" nascuts a la Maternitat d'Elna la dècada dels anys 40.

Potser perquè sumàvem moltes emocions, i ens trobarem diferents generacions, va sorgir de manera espontània crear una associació, per anar una mica més enllà dels llibres llegits, per fer més coses que les trobades anuals de les Elnes...

El batlle d'Elna ens va explicar com a la Catalunya Nord s'ha format un col.lectiu, DAME (Descendents i Amics de la Maternitat d'Elna) que treballen per recuperar l'edifici, ara de titularitat municipal, per transformar-lo en un espai de memòria i sobretot per ser un lloc d'acollida per a nens i mares sense recursos.
El nom de DAME està inspirat per la "Gran Dame" que és l'Elisabeth Eidenbenz.
El batlle d'Elna va fer una crida per formar un exèrcit de resistents per la pau i la solidaritat, i junts, treballar per un projecte comú.

Peró tenim una frontera administrativa entre els dos estats (França i Espanya) que dificulta la col.laboració des d'aquí. Per tant, de manera espontània també, es va concretar la idea de crear la nostra pròpia associació, amb el mateix nom: DAME.

De moment ja tenim voluntaris per tresorer i secretari, així com vocals per la Catalunya Nord, pel Barcelonès, l'Empordà i pel Vallès Oriental, respectivament.
Peró ens falten més vocals, tants com comarques tenim a Catalunya, perquè estiguin ben representades totes les Elnes que hi ha a casa nostra.

Van sorgir moltes idees, com per exemple, organitzar un concert de rock benèfic, un partit de futbol entre pares d'Elnes i veterans del Barça, i les trobades d'Elnes, cada any en una ciutat diferent.

De moment, la propera cita és el 12 de juny, amb la trobada d'Elnes a Elna, en una data significativa, perquè coincideix amb l'aniversari de l'Elisabeth Eidenbenz, que complirà 98 anys!!

Peró ja hem començat a sumar, com una mare d'una petita Elna, que proposa:

"...Assumpta, aprofitant l'ocasió, goso comentar-te una idea que se m'ha acudit per la propera trobada d'Elnes del mes de juny. A banda de fer l'entranyable i tradicional foto de família, podríem organitzar un gran mural. No seria gaire complicat, però podria estar bé. He pensat que podríem tenir preparada una gran superfície fosca (si fos una lona seria més fàcil poder-la conservar després). També ens caldria tenir pintura de dits -vull dir que sigui apte perquè els nens la puguin tocar-, podria ser de colors diferents o simplement blanca. Es tractaria, doncs, que cada nena hi estampés la mà fent la forma d'un colom i que s'hi pogués afegir el nom i cognoms de la nena i seu lloc i la data del seu naixement. En acabat es podria reproduir fotogràficament el mural i dur-li una còpia a l'Elisabeth. Podria ser un gran mural que representés com les noves generacions prenen el testimoni de la creença ferma en la pau que ella ens transmet amb el seu exemple.Imagina't un mural amb quasi un centenar de coloms blancs..."

Una altra proposta ens arribava just acabat l'acte, per part dels Falcons de Barcelona, per fer una actuació de les seves figures a Elna el dia 12 de juny.

I així anem sumant entre tots!

En els propers dies us concretaré de quina manera podem trobar-nos "virtualment" per anar recollint idees, suggerències, voluntaris...

Anirem parlant.