divendres, 27 de juliol del 2012

Un nou llibre a punt de nèixer: El Silenci dels Telers


Després de 71 dies d'enclaustrament, escrivint el llibre El Silenci dels Telers, finalment he acabat i ja està a punt d'entrar a les rotatives, per imprimir-se!!
No he pogut evitar la temptació de passar-vos la portada  perquè veieu quin aspecte té aquest nou projecte. 

En temps de crisi, poder editar un nou llibre ja és una bona notícia, que volia compartir amb vosaltres, perquè malgrat la distància i l'aïllament, he sentit les vostres energies positives empenyent quan ja estava al límit de les meves forces.

I  per la tardor  ens retrobarem per fer-ne una presentació especial, aquesta vegada dins la torre de l'amo, la millor torre de les colònies, que serà com entrar en el túnel del temps i gaudir d'aquell luxe de la burgesia de principis de segle XX, asseguts en el mateix saló on va estar també Alfons XIII, per assistir a una petita recreació teatral amb la dona de l'amo i les seves criades.
Després ens arribarem a peu de fàbrica, per conèixer l'altra cara de la moneda, on en David Espuña, rapsoda i bon amic meu,  ens recitarà el poema Elionor de Miquel Martí i Pol, ...aquella noia de les trenes que es perdia dins la grisor de la fàbrica... i ens endinsarem en aquell món de dones i nenes que van enclaustrar-se de per vida, respirant aquella borra que deixa anar el cotó i eixordant-se per aquells telers que un torn encavalcava l'altre, sempre regits pel so de la sirena, com campanes modernes d'un nou món mecanitzat.

I al final de la passejada, tindrem un pica pica als jardins de la torre de l'amo, mentre comentem  com aquell món de les Colònies Tèxtils que semblava invencible,  es va esfondrar engolint una part important del nostre passat industrial, del qual només resten naus i xemeneies... i les històries de les dones de colònia, ben diferents una de l'altra segons les circumstàncies que els hi va tocar viure:

...el que passava amb les dones a les colònies era indigne e immoral, i el que digui el contrari, menteix!...

...Sort em vam tenir de les colònies i els amos, si no ens haguéssim mort de gana...

...a les colónies teníem el plat a taula, sostre i una feina assegurada, només ens faltava la llibertat...

Colònies si, colònies no...el debat està obert.

La presentació serà el dia  20 d'octubre, dissabte, a les 18h. a la torre de l'amo de la Colònia Pons de Puig-reig.
Us ho dic amb temps perquè us reserveu la data, i també perquè em faria molta il.lusió poder compartir amb vosaltres una fita com aquesta.