divendres, 21 de setembre del 2012

El Silenci dels Telers. Ja tenim llibre nou a les llibreries


Us voldria presentar aquestes vuit dones: La Rosa, la Marina, la Francisca, la Ramona, la Dolors, les dues Lourdes, i a la gatzoneta, la més jove, la Queralt.
Totes elles i unes quantes més m'han fet confiança per explicar Les Colònies Tèxtils amb mirada femenina.
...les dones, a les colònies, teníem mala peça al teler. I mai més ben dit. De ben petites cap a la fàbrica, i sabien que quan hi anaven els inspectors, les feien sortir a fora, com si juguessin, i després a dins, a treballar... 
El resultat d'aquesta memòria oral amb perspectiva de gènere és el meu nou llibre El Silenci dels Telers, escrit amb la intenció d'omplir un buit dins una etapa importantissima de la nostra Història: Les Colònies Tèxtils en la II Revolució Industrial i el paper femení dins la producció, quan les dones eren el 80% de la mà d'obra.

Molta gent ja coneix el tema gràcies a l'excel·lent llibre Olor de Colònia de Sílvia Alcàntara, i aviat s'estrenarà la seva versió en telemovie a TV3. Per tant, el món de les colònies no ens quedà llunyà.  Encara queda dempeus moltes estructures d'aquelles antigues fàbriques a tocar del riu.
Algunes s'han convertit en museus, d'altres encara hi viuen, i moltes resten mig abandonades però amb suficient presència per despertar la curiositat d'un temps ja vençut.  

Jo, que sempre he recollit històries d'exilis i fronteres, m'ha vingut de nou entrar dins aquest particular túnel del temps, i descobrir històries mai imaginades,  fent bona la dita ...la realitat sempre supera la ficció.
Torns, sirenes, telers, encarregats, amor i desamor, borra, soroll, capellans i monges, l'amo... mots que entren i surten de les vides femenines i cadascuna ho explica a la seva manera, despullant-se unes més que d'altres, però totes configurant un univers únic en un món on les dones eren invisibles, malgrat la seva rendibilitat productiva.

Per tot plegat, perquè el tema s'ho val i les seves protagonistes encara més, calia fer una presentació especial. Apunteu:

dia: 20 d'octubre
hora: 18h.
lloc: Torre de l'Amo de Viladomiu Nou
         Gironella (Accés: C-16, sortida 86, Gironella Sud, direcció Viladomiu Nou)

Ja us avanço que no serà una presentació convencional perquè m'acompanyaran les dones de colònies del llibre per fer-vos retrocedir en el temps i conèixer de prop aquell món.
Un cop fetes les presentacions, vindreu amb mi  dins la torre de l'amo Viladomiu, i els vostres dits resseguiran aquells mobles de caoba fosca i els vitralls emplomats de les portes. I a cada estança de la gran torre hi trobarem fragments d'aquell passat gloriós de la burgesia catalana.
Hi haurà soroll de telers, de sirenes...i també música, que ens transportarà cap aquells petits orfeons i polifòniques nascuts a les colònies.
Jo serè la vostra amfitriona, i aniré pujant telons per fer-vos entrar en aquella època, perquè  a mig pujar de les escales cap a les golfes, ens trobarem a la Remei,  la criada que ens explicarà les xafarderies de la dona de l'amo...
I ja a les golfes, allà on el temps s'atura de veritat,  i de la mà d'un bon rapsoda i amic, en David Espunya,  quedarem encisats per la seva veu, que ens recitarà  poemes de fàbrica, on no pot faltar l'Elionor de Miquel Martí i Pol.
Per acabar al pis més alt de la torre de l'amo, des d'on es pot veure tota la colònia i percebre el poder absolut de la nissaga dels amos.

No us entren ganes de venir?
us espero!!!