dijous, 24 de gener del 2013

Rutes Històriques

Per aquest  primer semestre del 2013 he de gestionar  un munt de peticions per fer LES RUTES HISTÒRIQUES, les quals es deriven a 3 itineraris amb temàtiques importantíssimes dins la nostra història més recent.
Us en faig cinc cèntims.

1.- Les Colònies Tèxtils del Llobregat, per explicar la Segona Revolució Industrial a Catalunya i el paper fonamental de les colònies, pobles en miniatura sempre al servei de l'amo, que ens permeten treure conclusions, tant a nivell històric com social de quan érem "la fàbrica d'Espanya".
Trobarem 18 colònies en un tram de 20 kms. de riu. Això és excepcional, no passa enlloc el món! I s'ha de conèixer!
El meu llibre El Silenci dels Telers és el fil conductor per resseguir petites històries de dones de colònies i poder completar un passat industrial de manera planera, alhora que incorpora una  mirada femenina.

2.- Rutes d'exili, que ens portaran cap a l'Alt Empordà per conèixer els darrers dies de la Catalunya Republicana. Entrarem al Castell de Sant Ferran de  Figueres per anar després a La Vajol. Descobrirem camins d'exili, els mateixos per on va passar el President Companys. I aprofundirem en personatges històrics com Azaña i Negrín, que tot i ser republicans, eren poc amatents en el fet diferencial català.
Enmig d'aquella "retirada" tot trepitjant el terreny, intentarem esbrinar el secret més ben guardat de Negrín: on guardava l'or de la República, així com també que se'n va fer del darrer camió que transportava aquest or.
El Setè Camió torna a ser el nostre full de ruta per entendre molts interrogants d'aquell episodi.



3.- La Maternitat d'Elna, és possiblement la ruta estrella, perquè aglutina moltes lectures que conflueixen en els valors que va exercir la seva fundadora Elisabeth Eidenbenz.
La sortida a Elna s'ha convertit en tot un fenomen social de primer ordre. Escoles, associacions de dones, col.lectius culturals, ateneus...tothom vol conèixer de primera mà el lloc màgic, la casa que va ser un far a la foscor guiada per la mà de ferro de la "senyoreta Isabel" entremig de guerres.
Ara, remodelada com a museu, el batlle d'Elna, en Nicolas Garcia, ens obre les portes de nou. La tasca del batlle i el seu equip municipal ha estat importantíssima  per tal de conservar l'edifici i deixar-nos un llegat de memòria.
En justa correspondència hem de sumar, anant-hi, i fer córrer la veu d'aquesta petita gran història.
La ruta es completa anant primer a la platja d'Argelers i Cotlliure. 

Se'ns ha girat feina!
i per començar us faig particip de la primera cita, una matinal a les colònies tèxtils.

- dia: 2 de febrer de 2012
- hora: 9,45h
- punt de trobada: Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. C-16, sortida 86 Gironella Sud
- preu activitat: 11€ (menors de 7 anys gratuït)
- durada activitat: 4 hores
- informació i reserves: 93 825 06 89 infoparc@parcfluvial.cat o www.parcfluvial.cat 

Deixeu comentaris, expliqueu si ja coneixeu els llocs, si encara ho teniu pendent, si us agradaria fer alguna d'aquestes rutes...
Penseu que la Història ens pot ajudar a entendre el nostre present? ens cal conèixer el territori per apropar-nos a la seva Història?

Espero les vostres reflexions.  I també que vulgueu participar amb mi d'aquests itineraris.