divendres, 8 de novembre del 2013

El nou llibre de la Batalla de l'Ebre





Porto mesos anant amunt i avall parlant amb supervivents de La Lleva del Biberó, per poder bastir un llibre sobre la Batalla de l'Ebre, enguany que commemorem el 75º aniversari.
Però la memòria oral és lenta, estem buscant una bona portada i cal revisar un munt de dades sobre la batalla i la seva complexitat.
Tot plegat  ens ha obligat a retardar la seva publicació.

Conec de primera mà l'expectativa que ha aixecat el tema, perquè és un episodi de la nostra història que va afectar a moltes famílies catalanes, i forma part d'un passat col.lectiu importantíssim.  Molta gent em demana quan sortirà, si parlarem dels dos bàndols, si farem sortides per conèixer el territori...
i m'arriben un munt de peticions per saber com poden esbrinar on estan els desapareguts de la batalla de l'Ebre.
Aleshores t'adones que encara és una ferida oberta pels familiars que no saben on portar un ram de flors.

La Batalla de l'Ebre encara fa mal...ho he constatat amb els testimonis que m'han fet confiança per explicar-me "la seva batalla".

Tot plegat, repeteixo, hi ha molta expectativa, però fins el primer trimestre del 2014, que ja tindrem tot enllestit, no tindrem llibre.

De moment, deixeu-me que us vagi presentant alguns dels protagonistes, i així anirem coneixent tot el context històric, necessari per entendre la batalla.

Avui us vull fer cinc cèntims sobre el Tinent Coronel  Juan Modesto Guilloto, el militar responsable de l'Exèrcit  de l'Ebre, membre del Partit Comunista d’Espanya (PCE) i home d’absoluta confiança del general Rojo.
Andalús de naixement, 39 anys, en el seu full de serveis constava que havia lluitat en les batalles més dures. Prioritzava sempre els criteris tècnics abans que els polítics. Tenia fama de cruel i de burleta, i gastava una ironia càustica que no tothom entenia. Poc amic de fer confiances i més partidari de tenir a ratlla els comandaments amb personalitat pròpia, com Enrique Líster i Valentín González, “El Campesino”. Tot i haver compartit batalles al front d’Aragó i Terol, les relacions entre ells eren tenses. Però eren homes bregats al front i la seva veterania ja era una garantia.
Juan Modesto Guilloto, conegut popularment com a Modesto, va acceptar la responsabilitat de dirigir la batalla de l’Ebre. Havia demostrat tenir autoritat, ser un bon estratega i s’entenia bé amb els comissaris polítics del Partit Comunista.

Aquesta és la seva biografia oficial, però a mi em sorprèn d'entrada la seva joventut, i me'l miro en aquesta fotografia,  sobresortint d'una trinxera, amb els ulls alerta i  els cabells esbullats...pensant com podia guanyar a Franco.

Com diu uns dels biberons: ...era intentar guanyar un gegant a cops de pedres...

La trinxera de Modesto encara hi és, tal qual. I ficar-te a dins el forat fa posar els pels de punta.
Treus el cap i veus tota la panoràmica de l'Ebre. Tanques els ulls i veus la batalla...

Anirem desgranant de tant en tant més personatges, anècdotes, llocs especials...per anar fent boca.
Mentrestant us convido a conèixer la trinxera-observatori d'en Modesto. Si voleu anar-hi està en un lloc conegut com Sant Pau de la Figuera,  aproximadament a 1,5 km del poble de La Figuera en direcció a La Torre de l’Espanyol , per la T730 entre el km 5 i 6. A la dreta trobareu una senyal cap a l’ermita de Sant Pau i el Mirador.

Aneu-hi! us agradarà!