dijous, 30 de gener del 2014

Presentació del nou llibre "115" als escenaris de la Batalla de l'ebre


Ja estem tancant tots els preparatius per la presentació del nou llibre "115 dies a l'Ebre". I com no podia ser d'una altra manera, el marc de l'acte havia de ser en un lloc representatiu de la batalla: el Poble Vell de Corbera.

Escoltar els "biberons" que encara queden, explicar la seva particular visió de la batalla dins l'església sense sostre de Corbera d'Ebre, pot ser esfereïdor, i alhora alliçonador.

Si us decidiu a venir, porteu els fills i els nets. Potser seran adolescents de 17 anys,  que si tiréssim enrere la màquina del temps, ells serien els nous "biberons".

Escoltar les veus dels antics combatents, encara fa mal. Caminar pels carrers derruïts de Corbera d'Ebre, ara a l'hivern, i sentir aquell bram allargat que fa el vent quan s'esmuny per finestres esventrades, et recorda a un altre xiulet mortal, el de  les bombes.  Aixecar la vista des de Corbera i veure la Serra de Pàndols i Cavalls, mítiques dins la memòria republicana, et fan venir llàgrimes als ulls...

Malgrat la tristesa que comporta el record d'aquella batalla, no us rendiu, i veniu.
Fa poc una senyora em va dir:
....ai no! n'estic tipa de recordar les guerres!....

Però un avi de la batalla li va contestar:
...Ells(els governs del moment) ens van abandonar a les trinxeres, sabent que no ens en sortiríem. Ara, la gent no pot passar pàgina d'aquella història, només perquè sigui massa trist, prou que ho sé...però oblidar seria tornar-los a abandonar. 

La nostra-vostra presència, serà un homenatge per a tots ells.