dissabte, 2 d’octubre de 2010

la sortida a Figueres-La Vajol: un èxit


Avui tenia una cita a cegues amb blogaires que havien entrat en el meu blog on proposava una sortida cultural a Figueres i La Vajol per conèixer de prop dos dels tres dipòsits on es guardaven els quadres del Prado durant la Guerra Civil.
No sabia quanta gent vindria i si els coneixeria...
A l'hora convinguda ens hem aplegat a les portes del Castell de Sant Ferran de Figueres 17 persones. Algunes eren de Mataró, altres de Folgueroles, Sant Juliá de Ramis, Les Franqueses...
Les presentacions prèvies i de seguida hem visitat l'exposició ART SALVAT sobre l'evacuació dels quadres del Prado durant la Guerra Civil, que van aixoplugar-se en el mateix pati d'armes on estava la mostra.
No hem pogut veure res més del castell, doncs no teníem reserva per fer la visita complerta, però si que hem mirat per la reixa de la residència dels militars i contemplar la presó de Tejero (23F) amb piscina inclosa.
Després hem marxat cap a La Vajol, on hem visitat la mina d'en Negrín i descobrir el secret més ben guardat del territori: l'or perdut del Setè Camió.
Allà, a l'entrada de la mina, ja es notaven les ganes de fer forats a veure si trobàvem lingots...
El dinar ens ha servit per apropar distàncies i aconseguir un ambient distès, amb aquell "algú ho havia de dir..." que ens ha fet riure a tots.
La jornada cultural es tancava amb la pujada fins al coll de Manrella, per honorar la memòria del President Companys.
Allà, enmig de la boira que recordava els dies grisos d'aquell exili de febrer de 1939, hem fet unes lectures de Josep Benet, evocant el dia de l'afusellament de Companys. Hem tancant l'acte íntim que hem creat amb el Cant dels Segadors.
La particularitat però, era la companyia d'una dotació de la guàrdia civil que ens miraven des del seu cotxe, aparcat en aquell coll fronterer per vigilar l'entrada il.legal de romanesos.
Us imagineu l'escena? Nosaltres cantant els Segadors davant de la Guàrdia Civil...
Però no ens hem tallat ni un pel, i a l'hora de fer la foto de grup que il.lustra aquest post, els hi hem demanat si la podien fer ells.
Aqui teniu la foto de la prova: el Guàrdia Civil apuntant-nos amb la càmera...
i per mes inri, ens ha dit que era gallego...

3 comentaris:

midaclo ha dit...

Bon dia,

Som Miquel i Núria de Vic, nomes volíem dir que ens ho varem passar molt i molt be, que era un grum molt maco i mogut per les mateixos sentiments, sentiments com dius tu en el teu bloc, a flor de pell, varem poder veure coses molt interessants i molt ben explicades.

Continua així, sort hi ha de persones com tu Assumpte.

Una abraçada

Miquel i Núria

Nota: que s’apunta algú a buscar or?, jejejejejejeje

Anònim ha dit...

Però malgrat tot, ells sempre seran els qui son i nosaltres som qui som. El expedicionari Xavier.Fins aviat

Núria Martí Constans ha dit...

Hola, Assumpta,

No ens coneixem, encara que hem compartit editorial. Avui he descobert el teu bloc, però ja fa temps que vaig llegir-te i m'hi vaig emocionar, t'ho asseguro.
Molt bé, això dels Segadors davant de la Guàrdia Civil!
La meva segona novel·la (aquesta de Lectura Fàcil, que no la primera)il·lustra també un episodi de la nostra guerra, el del Winnipeg. Tan de bo tinguessim sempre present el passat.

Una abraçada!