dissabte, 20 d’agost del 2011

Malalts d'Història

Llegint cartes d'exiliats anònims just damunt la ratlla de la frontera, entre La Vajol i Les Illes

Aquests darrers dies de vacances m'han servit per acabar de perfilar un projecte nou i posar-lo ja oficialment a disposició de tots aquells malalts d'Història que volen conèixer els llocs on van succeir els fets més importants de la nostra Història contemporània.
Per començar, he endegat 2 itineraris que conec prou be: la ruta de la Maternitat d'Elna i la de El Setè Camió, ambdues, rutes d'exili dins un marc paisatgistic de l'Alt Empordà i la Catalunya Nord.

Aquesta iniciativa va adreçada bàsicament a col.lectius com IES, Casals Culturals, Ateneus, Associacions, etc. que entenen la importància de saber Història tot trepitjant territori.

Recordo encara la comunió perfecte que hi va haver entre un grup d'estudiants i jo, mentre llegiem cartes d'exiliats anònims, asseguts a la sorra d'Argelers...
Difícilment aquella classe d'Història sobre l'exili hauria arribat tan endins en una aula del seu municipi.
O aquell grup d'Òmnium de Sant Cugat, recorrent el mateix corriol que feia cada dia Juan Negrín per controlar el dipòsit secret de la mina Canta de La Vajol.
I sempre recordaré aquell cercle fet amb les dones de Granollers, amb les nostres mans agafades, plorant, mentre vèiem amagar-se el sol darrere el Canigó, des d'aquella cúpula de l'edifici de la Maternitat d'Elna.
...ploro per totes les dones exiliades i els seus nadons... em deia una d'aquestes dones de Granollers.
A casa guardo un petit flascó amb sorra d'Argelers. Me'l va regalar una àvia, tot dient-me: ...és sorra plena de tristesa...allà hi van morir els meus pares, lluitadors contra el feixisme...i cal recordar-ho.

Per tot plegat, us convido a entrar en un blog nou: http://rutesculturals.blogspot.com/

És un nou camí per fer plegats. M'hi acompanyeu?