dimecres, 14 de novembre del 2012

Demà, dia 15 a Figueres: Recepta de valors per viure en un món en crisi

Demà, dia 15, tinc una cita especial: trobar-me amb les dones de l'Alt Empordà per a parlar de La Maternitat d'Elna.
Pot semblar reiteratiu donat que el tema no és cap novetat. I el territori, tocant frontera, coneix perfectament aquesta història.
Però no és una trobada qualsevol ja que la transversalitat de tots els aspectes al voltant de la Maternitat d'Elna i la seva fundadora, Elisabeth Eidenbenz, fa que sigui més que una xerrada, més que una trobada.

Fa temps que busco la manera  per integrar els valors d'Eidenbenz dins la nostra societat, ara que sembla estem il.lusionats en un projecte de país. I voldria fer-ho de baix a dalt, sumant i sumant sense presses però també sense pauses, explicant el que conec de la meva particular recerca sobre La Maternitat d'Elna, per  poder  escampar els seus valors en el nostre dia a dia.

Els col.lectius i associacions de dones d'arreu  que treballen arran de la realitat quotidiana,  han ajudat a difondre aquesta història emmirallant-se en aquelles altres dones de 1939.
...si elles se'n van sortir, nosaltres ara també... em deia fa poc una dona davant els problemes de la crisi, mentre repartia roba de segona mà, queviures i sabó  en un local social.

Per tant, associacions de dones, col.lectius culturals, artístics, docència, joves, gent gran...tots hi tenim cabuda per  escampar el missatge d'Elisabeth Eidenbenz, del qual us passo un fragment de les seves memòries:

 ...de nena ja vaig aprendre els significat de les paraules llibertat, igualtat, solidaritat. De jove vaig lluitar per defensar-les i ara de gran continuo pensant que cal preservar-les per arribar a una societat més justa, més humana, i sobretot més pacífica.
Continuo reivindicat les mateixes coses que l'any 1937, que ningú sigui jutjat per la seva pell, ni per la seva llengua, ni pels seus ideals...que els recursos del món es reparteixin equitativament, perquè a ningú no li falti el menjar, perquè les religions no siguin barreres, perquè a ningú li trepitgin la dignitat.
A tot això no hi he renunciat mai ni hi renunciaré mai, seguiré defensant-ho fins el dia que em mori. Aquest és el meu catecisme vital.

Tots podem ser portadors del seu missatge. I per a mostra, vull acabar aquest post d'avui amb un petit tresor.
El cantautor Joanjo Bosk de Figueres ha composat un disc amb el títol Cançó per Elna

Un exemple més d'allò que dèiem de sumar, sumar i sumar...

Us espero demà a Figueres, recordeu, a les 18h.