dimarts, 6 de novembre del 2012

Matinal de Colònies Tèxtils: 10 de novembre a la Torre de l'Amo deViladomiu Nou


Les colònies tèxtils catalanes (fàbriques de riu + serveis socials)  tenen un referent amb la fàbrica de cotó de New Lanark (Escòcia) que aprofitava l'energia del riu Clyde.
El propietari d'aquesta indústria era David Dale, però va ser el seu gendre, Robert Owen qui va plantejar una convivència utòpica amb els treballadors, oferint habitatges i escoles pels infants de la planta manufacturera, sent pioner d'un model social fabril.
L'any 1890, la fàbrica va arribar a tenir 2.000 treballadors, i la seva activitat industrial es va perllongar fins l'any 1968.
A la dècada dels anys setanta es va crear una associació d'antics treballadors i altres persones amatents amb el territori, per conservar el patrimoni industrial de New Lanark. En una primera fase es restaurà tot el conjunt fabril, i després es creà un organisme que coordinava les visites i les activitats culturals al voltant d'aquell passat industrial i la seva forma de convivència.
Des d'aleshores, més de 500.000 persones han visitat la colònia New Lanark, sent una destinació turística de primer ordre. I com a conseqüència d'aquest interès turístic-cultural, l'any 2001 va ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Emmirallant-nos en aquell model, la colònia Viladomiu va ser fundada  l'any 1897 pels germans Viladomiu. I com ells, en aquell darrer quart de segle, s'implantaren prop de 20 colònies més, aprofitant l'energia natural del riu Llobregat, convertint-se també en un Patrimoni importantissim per entendre la nostra Història i el nostre passat industrial. 

Per tot plegat, HEM ORGANITZAT UNA MATINAL perquè m'agradaria poder explicar-vos de primera mà com era aquell microcosmos, lligant productivitat i serveis socials. Un model de convivència entre  dues classes socials antagòniques, l'amo i el treballador.

Era possible fer compatible les aspiracions d'un i dels altres amb interessos totalment contraposats? O es podia invertir els beneficis de la indústria per finançar obres socials i educatives pels obrers?
Els catalans érem l'Escòcia de la nostra Revolució Industrial?

Llegirem fragment del meu nou llibre El Silenci dels Telers, per poder contestar aquestes preguntes o d'altres...

SERÀ AQUEST DISSABTE, DIA 10 DE NOVEMBRE.

Hora:  9,45h.

Punt de trobada: Torre de l’Amo de Viladomiu Nou
                            C-16, sortida 86, direcció Viladomiu Nou

Preu activitat:  11 €. Menors de 7 anys gratuït

Durada activitat: 4 hores aprox.

Reserves/Informació:  93 825 06 89 o bé infoparc@parcfluvial.cat , www.parcfluvial.cat

Us animeu?