dijous, 4 de juliol del 2013

Les rutes i sortides històriques

Fa mesos que vaig arrancar amb les rutes d'exili per explicar in situ aquell drama de La Retirada. Anar fins la platja d'Argelers i després visitar la Maternitat d'Elna ha estat un boom social. Vaig quedar aclaparada per les peticions per anar-hi amb grups, col.lectius, escoles...
Me'n sento orgullosa d'haver arrancat un nou estil en fer sortides amb un component cultural històric de nivell per la gent que vol saber la seva història tot trepitjant territori.

Després vindria el Setè Camió, una altra història plena de misteri que enganxa des del primer moment i que et porta fins la Vajol seguint les pistes del darrer camió carregat d'or.
Ha estat una ruta també exitosa, tot i que no als nivells de la Maternitat d'Elna. Però si més no, enganxa altres col.lectius que no els interessa la particularitat de la famosa maternitat.

Aquest darrer curs però, ha estat l'any de les colònies tèxtils. Seguint el fil del meu llibre El Silenci dels Telers, molta gent ha conegut les colònies del Llobregat.
Cal Pons, Viladomiu Nou, Viladomiu Vell, Cal Bassacs, El Guixaró, Cal Vidal, l'Ametlla de Merola....formen part d'un patrimoni cultural importantíssim. per entendre el nostre tarannà, el nostre caràcter..
Diem sempre ...posar fil a l'agulla...embolicar la troca...estirar del fil...tenir mala peça al teler...
i això ens demostra que aquell passat tèxtil forma part del nostre ADN.
Passejar riu avall tot coneixent el món de els colònies és imprescindible per saber d`on venim.

I ara hem incorporat una nova ruta que ja només explicar-la en cercles molt reduïts t'adones de la seva força... La Batalla de l'Ebre.
A partir del mes d'octubre arranquem amb aquesta pàgina de la nostra Història, anant als escenaris de la Batalla de l'Ebre,
(Corbera vell, tal i com va quedar després de la Batalla de l'Ebre)


Corbera poble vell, la Fatarella, Gandesa, Vilalba dels Arcs...
Enguany es compleixen 75 anys d'aquells 115 dies d'infern, que molts descendents d'aquella lleva del biberó volen conèixer i alhora recordar com un homenatge, als qui van morir en aquella batalla.

4 Rutes que m'obliga a obrir un blog especial només per la logística que comporta aquesta activitat, cada dia més i més intensa.
El nou blog de Rutes és: http://sortideshistoriques-assumptamontella.blogspot.com.es/p/sortides-elna.html

Ens espera un curs vinent intens!