dilluns, 28 de gener del 2008

s'acumulen els temes... des de Tàrrega fins la Jonquera

La setmana passada vaig estar a Tàrrega per unes conferències sobre la Maternitat d'Elna.
De fet ja no era la primera vegada que anava a la capital de l'Urgell doncs a principis del 2006 havia fet la primera conferència sobre la importància de la Maternitat en temps de guerres i penúries.
Un dels que escoltaven atents era en Josep Minguell (en la fotografía), artista de Tàrrega especialsita en frescos i autor d'obres importantísimes arreu de casa nostra.
En Josep Minguell tenia aleshores el projecte per fer uns frescos en la parròquia Mare de Deu de l'Alba de Tàrrega. El seu rector, Mossen Illa, havia quedat captivat per la història i els valors de la Maternitat d'Elna, i sota la seva tutela, vaig anar desgranant els diferents episodis d'aquestes dones, totes mares en temps de guerra.
En Minguell, artista com ha de ser, va beure de la seva inspiració, fruit de la xerrada i el col.loqui posterior, i el seu recent treball en els frescos de la Parròquia de Tàrrega, s'entreveuen elements de la Maternitat d'Elna.
Quan en Josep Minguell m'explicava la setmana passada el perquè de cada trosset del seu fresc repetint el discurs de la Maternitat d'Elna, m'entrava un calfred en veure com aquesta història quedava immortalitzada en les parets de la Parròquia.
I pensava que, realment no és pot anar més lluny...
Que passarà quan veiem La Maternitat d'Elna a la gran pantalla? Suscitarà tantes emocions?
I de la boira de l'Urgell he passat a la tramontana de l'Alt Empordà.
Avui dins el Museu de l'Exili, el MUME, he afinat temes pendents de la comarca, entre ells, la convocatòria pel dia 3 de febrer per anar al Coll de Llí i commemorar l'exili perquè la convocatoria segueix en peu malgrat els carnavals.
Diumenge, 3 de febrer a les 11 del matí a l'entrada del corriol del coll de Lli, en el km. 3,5 de la carretera entre la Vajol i Manrella. La resta es farà a peu (uns 20 minuts) fins la fita fronterera.
Per a més informació podeu adreçar-vos al meu correu electrònic.
I parlant de territori, que us ha semblat el segon capítol del Setè Camió del 33?
En queda el darrer pel proper dimecres.
I si esbrineu entre línies on està l'amagatall de l'or enterrat, no vingueu el dia 3 amb el detector de metalls...doncs l'or demana discreció...