dijous, 5 de febrer de 2009

avui, 70 anys d'aquesta fotografia


El 26, de gener de 1939, és el tret de sortida perquè tota una marea humana sortís cap a la frontera per a refugiar-se a França. Són els vençuts, són els republicans, que després de tres anys d’una guerra civil defensant el govern legítim de la República, marxen a l'exili.
Prop de cinc-centes mil persones enceten un nou malson: "la Retirada"
El 5 de febrer, tal dia com avui, el govern francès decideix deixar entrar el que queda de l’exèrcit republicà. Les famílies estan separades i se’ls obren camps sobre les platges a Argelès i a Sant Cyprien sobretot. Són camps de concentracions construïts pels republicans mateixos. Aquests camps són de filferro, i la vigilància és assegurada per tiradors senegalesos i gendarmes francesos.

Avui, també hi ha una altra manera de recordar a tots els exiliats. Avui comença a Barcelona la temporada per representar l'obra La Maternitat d'Elna, a càrrec de la companyia Projecte Galilei a la sala petita del Capitol.
També és una bona manera de commemorar aquests 70 anys d'exili.

3 comentaris:

Isabel de Llegim...? ha dit...

Un dia per recordar, més intensament, tant de dolor i patiment amb el desig i la convicció que no hem de deixar que aixó passi mai més.
Un bon moment, sens dubte, per anar al Capitol a veure "La Maternitat d'Elna".
No ens ho perdre'm!
Una abraçada

horabaixa ha dit...

Hola Assumpta,

És el segon cop que veig aquesta fotografia avui.

Impresiona veure la cara de resignació. Nens mutilats, amb fred i gana i molta por.

Una abraçada

Joanet del cabàs ha dit...

Res, suposo que a Barcelona encara es podrà veire.... Aramateix, m'he baixat o descarregat el programa de l'obra en teatre. Encara tinc ganes de veure-la malgrat els treballs de curs.
Una abraçada!