dimecres, 1 d’abril del 2009

Visitar la Maternitat d'Elna per Setmana Santa; conèixer la seva història de ben a prop


Des del 2005, any que es va publicar el llibre la Maternitat d'Elna, fins avui, s'ha produït una mena de peregrinació al municipi d'Elna, a la Catalunya Nord. Tothom vol conèixer de prop la casa encara dempeus que va allotjar la seva Maternitat, caminar pels mateixos llocs que ho feia l'Elisabeth Eidenbenz, la protagonista d'aquesta història, i escoltar el riure llunyà d'aquells 597 nadons, guardats dins les parets del vell casalot, conservat malgrat els anys.
És un fet habitual que les persones interessades en la nostra història, segueixin més enllà de les línies dels llibres. S'ha comprovat amb Soldados de Salamina quan molta gent va desplaçar-se fins al Cullell per conèixer de prop l'escenari dels fets.
Ara toca la Maternitat d'Elna. Però resseguir aquesta història geogràficament no seria possible sense l'empenta i entusiasme del seu Batlle, Nicolas Garcia, fill d'exiliats espanyols.
Ell, va ser el primer en assabentar-se del petit tresor que guardava aquella casa, edificada en el límit del seu terme municipal.
L'atzar, a voltes capriciós, va fer trobar en una mateixa cruïlla de la vida, el Batlle, l'antic propietari de la casa, Mn.Charpentier, i un nen jueu nascut a la Maternitat, en Guy Eckstein.
Tots tres van refer les peces necessàries del trencaclosques per trobar a l'Elisabeth Eidenbenz, viva encara, residint a Viena.
Ells van ser els artífexs de la recuperació d'aquesta bella història que ens ha captivat a tots, i també els primers en lluitar contra l'oblit dels fets.
El meu llibre ha continuat la feina feta per ells, fent d'altaveu perquè el seu ressò traspassés la frontera.
La casa, ara de titularitat municipal, ha rebut un allau de visites de Catalans del Sud (com ens anomenen allà).
Però m'agradaria fer una reflexió per totes aquelles persones que han anat, que hi van, o que hi aniran.
Sovint ens enlluerna la mateixa història, i no pensem més enllà del que ens expliquen, però tota aquesta peregrinació no seria possible sense el treball i la valentia del Batlle Nicolas Garcia i el seu equip.
No ha d'haver estat fàcil reivindicar aquesta història dins l'estat francès, ni tampoc haurà estat un camí de roses trobar recursos econòmics per comprar la casa i mantenir viva la nostra memòria.
Si tot plegat és possible, és gràcies a la feina callada del Batlle, Nicolas Garcia i en Joan Lluís Mas, el seu responsable municipal en el tema. Ambdós, han estat generosos perquè nosaltres, els catalans del sud, retrobem la nostra particular història

Ara, sensible a la forta demanda per visitar la casa, l'ajuntament d'Elna ha programat uns horaris especials per les vacances de Setmana Santa:

DILLUNS, DIMARTS, DIJOUS I DIVENDRES DE 12H A 18H / DIMECRES, DISSABTE I DIUMENGE DE 14H A 18H

Aprofiteu les vacances per anar a Elna, i no només per la Maternitat, sinó també per conèixer de prop la seva esplèndida Catedral.