divendres, 27 de novembre de 2009

La Maternitat d'Elna a la presó


Aquesta setmana que es commemora la repulsa contra la violència de gènere, ha estat farcida de conferències sobre el tema de La Maternitat d'Elna, perquè si hem de posar etiquetes, segurament estariem d'acord que l'episodi d'Elna és una història de dones, molt adient per reivindicar el seu paper dins la nostra Història.
Al cap i a la fi, oblidar a la dona dins la Història és també una subtil violència de gènere.
Però ahir mateix, a Súria, on va haver una d'aquestes conferències, em va sobtar una petició que van fer-me: fer una conferència de la Maternitat d'Elna a la presó de Sant Joan de Vilatorrada.
Allà dins hi ha biblioteca i un club de lectura. Volen, els responsables, proposar el llibre La Maternitat d'Elna, i seguidament una conferència meva per a comentar amb els interns els valors d'aquesta història.
M'ha fet reflexionar la proposta. Segur que la generositat, el pacifisme, el treball en equip i la solidaritat de l'Elisabeth Eidenbenz pot generar vibracions positives entre els reclusos, tot i que els hi falti un altre valor primordial, la llibertat.
És possible parlar d'aquests valors amb persones que segurament estan privades de llibertat justament per no respectar-los?
Dins el món tancat d'una presó hi pot haver solidaritat, generositat, treball en equip, pacifisme...?
O justament perquè són persones recloses, més que mai poden entendre aquesta fina línia de com aplicar aquests valors entre reixes?
i la pregunta final: Pot interessar la Maternitat d'Elna, una història majoritàriament d'interès femení, a interns masculins com els de la presó de Sant Joan de Vilatorrada?
Que en penseu?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia Assumpta, el dia 25 van portar a Manresa l'obra, ja vàres dir-me que segurament no vindries però et vaig buscar. Sobre el fet de venir als LLedoners, no sé, tinc els meus dubtes de que sigui un lloc ideal, però per altre banda, la tasca de divulgar aquests fets de la nostra història, a la majoria de gent que ho desconeix, pot ser positiu. I si, aquest mes de lluita contra la violència a la dona i als patiments de les dones a les guerres es fa molt present La Maternitat... Un petonas ben fort. FINA

alba ha dit...

Jo crec que seria molt positiu. També els ajudaria a adonar-se que el que fa la gent té conseqüències pels altres, i aquestes poden ser negatives o positives. Segurament el que ells varen fer va aportar conseqüències negatives per als altres i per a ells mateixos, en canvi, el que féu Elisabeth Eidenbenz aportà conseqüències negatives. Crec que això és important, que és un bon exemple per a que reflexionin i se n'adonin. Si no, sempre es pot proposar el teu llibre per al grup de lectura i decidir què has de fer segons si agrada o no...

FINA ha dit...

Hola Alba, no entenc gaire el teu raonament, deu ser un error, el que aportà l'Elisabeth fou "negatiu?". Bé, suposo que als presos que vulguin reflexionar ho faran i els que no sapiguen res de la nostra guerra i la nostra desfeta i el nostre posterior "exili".... ho puguin fer. Petons,