diumenge, 29 de novembre de 2009

Memòria oral

Dues dones responen a les preguntes dels soldats franquistes, intentant salvar la vida

Aquesta setmana hem acabat el rodatge d'una sèrie important feta al Vallès Oriental per emetre-la dins la programació de VOTV (Vallès Oriental Televisió). El seu nom: Trencant el Silenci
El projecte volia recollir records i trossets de vida de persones anónimes que van viure la guerra, l'exili o la postguerra.
Tot i que moltes vegades els testimonis ens expliquen els mateixos fets històrics, cadascú li posa la seva empremta particular.
Hem buscat la vivència del que era nen aleshores, que sovint no entenia ni la tragèdia ni les contradiccions d'una guerra.
També el testimoni de les dones, moltes vegades represaliades quan els franquistes no trobaven l'home de la casa (com les dues dones de la fotografia).
O la del soldat que va anar al front tot just traspassada la barrera de l'infantesa, sent carn de canyó a les trinxeres de l'Ebre.
Hem volgut ser la cadena de transmisió per portar el passat al present, per entendre justament el nostre present i també per homenatjar una generació que no es va rendir mai, i que gràcies al seu esforç tenim la llibertat d'avui.
Per si en voleu veure un, i comprovar com la mateixa guerra deixa petjades diferents segons com es va viure, només cal clickar aqui

4 comentaris:

RaJmaN ha dit...

He mirat aquest treball i em sembla una molt bona proposta. N'hi hauria d'haver moltes més com aquesta.
D'altra banda estic intentant contactar amb tu i em faria molt content veure'ns quan t'anés bé.
Ramon Oliveras

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

Benvolgut Ramon,
pots trobar-me a: amontella.c@gmail.com
una abraçada

digue'm ariadna ha dit...

... Hi ha masses silencis que cal trencar. Masses oblits que cal desvetllar i recuperar. Projectes que són capaços de recollir i guardar aquestes memòries, són la millor eina per recuperar una part del nostre passat. Són una petita i necessària manera de sacsejar la pols que sovint deixem acumular sense cura...

Lourdes ha dit...

Moltes felicitats per la feina que estàs fent! Jo també estic recollint testimonis orals, però avanço molt lentament.