dilluns, 2 de novembre del 2009

més presentacions de Contrabandistes de la Llibertat


I anem fent presentacions del nou llibre Contrabandistes de la Llibertat. El dissabte passat a Figueres, ciutat de presentació obligada pel seu passat amb passadors locals.
Entre el públic, persones d'edat amb coneixement de causa, com en Josep Llaona, que anava fent que si amb el cap perquè coneixia la colla d'en Ferrusola, contrabandista de Rabós, i també protagonista del llibre.
Vaig veure gent emocionada seguint les explicacions, entre ells, l'alcalde de la capital empordanesa, en Santi Vila.
Però a mi em va emocionar la introducció que va fer l'historiador i amic, Agustí Vehí, que va explicar el context històric de manera brillant i alhora no exempte d'aquell punt d'humanitat que sovint manca a tants historiadors.

I seguint amb el calendari, aquesta setmana, el divendres a La Roca del Vallès a les 19h. El lloc, la Biblioteca Municipal.

La setmana vinent, una de les presentacions amb més pes. El dia 10 de novembre a les 19,30h, a la Biblioteca de Catalunya. Serà una presentació que intentaré sigui diferent a les altres. El marc de la Biblioteca de Catalunya val l'esforç.

El 12 de novembre, una altra presentació singular, a Girona, a la llibreria 22 del meu amic Guillem Terribes. Ens acompanyaran els fills i els nets del passador Ferrusola. Si esteu a prop, no us la perdeu.

I per tancar la serie de presentacions de Contrabandistes de la Llibertat, tancarem amb una de grossa, a Puigcerdà, els dies 13 i 14 de novembre a l'Antic Convent.
El 13, divendres, a les 21h. iniciarem la presentació amb 4 passadors acompanyant-nos a la taula. Ells podran explicar millor que jo el perquè de tot plegat.
Us puc garantir que val la pena escoltar-los, apropar-se a ells, i entendre com el contraban és una realitat de frontera.
A la nit, anirem a sopar plegats tothom qui s'apunti. Intentarem trobar un restaurant de pa amb tomàquet per poder comentar, parlar, coneix-se'ns tots.
A dormir, cadascú on pugui o vulgui segons la butxaca... Hi ha que van a la Torre del Remei, i altres a l'Alberg de Puigcerdà. Trobareu una variada oferta a la Cerdanya.
I a l'endemà, dia 14, a els 10h. del matí, continuarem parlant de passadors amb una ruta guiada. Sortirem des del cementiri de Puigcerdà. És una sortida apta per a tots els públics, nanos inclosos.
Per més informació, la revista Sapiens d'aquest mes, pàg.60 i 61, o el meu correu amontella.c@gmail.com

Us espero amb moltes ganes en un lloc o altre, vosaltres trieu, però si que m'agradaria molt compartir històries d'herois que mai surten en els llibres d'Història, com els passadors del Pirineu Català.