dijous, 24 de desembre de 2009

Bon NadalFa dies que escolto poc "Bon Nadal". Ara es més políticament correcte dir "Bones Festes" o "Bones vacances d'hivern".
Que voleu que us digui, a mi m'agrada més el "Bon Nadal" perquè em retorna al meu món d'infantesa, quan encara no sabia que no tothom passa un "Bon Nadal".
Miro enrere i veig el pessebre que feia el pare amb aquell caganer que em feia riure, i em ve als llavis el poema d'Aubanell:

Un pastoret molt golafre
fent camí cap a Betlem
li ha agafat mal de panxa
i busca una mata impacient.

Un majoral l'apressa
"vinga, vinga, caganer!"
que tot això et passa
per ser massa llaminer.

L'estel que tot ho vigila
se n'adona d'aquest fet
"poso la llum més fluixeta"
li diu a l'angelet

No sigui que algun espieta
descobreixi el pastoret.


I ressegueixo dins la memòria, el riu de plata del pessebre del pare...el Nadal és dur perquè notes més que mai les absències dels que ja no hi són.
I penso amb el Nadal d'estrenada joventut, amb aquell primer petó just abans de la missa del gall, a la petita ermita de Sant Simó de Mataró.
I el primer Nadal amb la Joana que omplia la buidor de l'avi traspassat...
I aquell Nadal intentant que cada ovella torni al seu corral...
I...tants Nadals, que no puc dir més que: Bon Nadal amb un dibuix de Mafalda que vaig trobar fa poc en el fons d'un calaix, però que avui té tot el sentiment que us vull fer arribar.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon Nadal, Assumpta; per a tu i els teus!!!

Natxo MrTorture ha dit...

Hola, em dic Natxo, és la primera vegada que et deixo un comentari; puc garantir que no serà la última.

Tens tota la raó: és una època agradolça. Es magnifiquen les absències, també vaig perdre el pare; però per sort, les noves criatures arribades ens permeten somriure amb joia.

Bon Nadal; gaudeix-los amb joia amb els teus.

P.S.: he aprofitat per agafar prestada la foto de la tira còmica de Mafalda.

Valentí ha dit...

Hi caben poques coses però, al tió, hi hauriem de posar un xic d'esperança.Només... No! potser hi hauriem de posar també una mica de sentit comú i un xic de valor per dir i fer el què cal dir i fer.

L'Espolsada llibres ha dit...

Bon nadal Assumpta!

Una abraçada,

Fe

Marc ha dit...

Bon Nadal, Assumpta!

M'encanta el teu blog!

Mireia ha dit...

Bon Nadal Assumpta! Genial el dibuix de la Mafalda: com sempre, tant realista!

Danah ha dit...

Hola em dic daniela i sóc estudiant de 4 d'eso, gràcies a la professora de català m' assabentat de la existensia del llibre de la maternitat d'Elna i encara que jo no sigui d'espanya només al llegir-lo vaig poder sentit una sensació en el cos inexplicable i m' ha servit per entendre tantes coses ... és la primera vegada que entro aquí i no serà l'última, ara tinc encomanat un treball sobre el llibre de la maternitat d'Elna i sobre tu tambe m'agradaria poder fer-te alguna pregunta per aqui si tens temps clar, per cert bon nadal