dilluns, 25 de juliol de 2011

Francesc Català Roca : la memòria en imatges


Estic quasi de vacances, i l'altre dia vaig aprofitar per veure l'excel.lent exposició sobre Francesc Català-Roca i les seves fotografies.
Havia rebut un missatge des del facebook del seu fill, que em feia d'amfitrió per explicar-me el perquè de cada fotografia, tot un luxe!!

Sabia que m'agradaria, però les expectatives van quedar àmpliament superades per aquelles fotografies plenes de vida, moments atrapats en l'espai i el temps, mirades, gestos....i sempre aquell joc fantàstic entre la llum i l'ombra. Genial.

Totes les fotografies em van fascinar, tant les de caire més humanístic, amb un recorregut per la societat dels anys cinquanta i seixanta, com la fotografia d'arquitectura, més desconeguda pel gran públic.

Amb tot em quedo amb una fotografia que potser passarà desapercebuda per la majoria de visitants. Correspon a la sèrie de Conca.
Català-Roca va assabentar-se que Dominguín, el torero, havia organitzat una corrida de toros per impressionar a la que després seria la seva dona, Lucía Bosé. La plaça de braus estava en el poble de Carrascosa del Campo.
Les autoritats del moment van engalanar el poble per l'ocasió. Un munt de banderoles de paper es balancejaven al compas del vent damunt els enfustissats de la improvisada plaça, com si fos un embalat de festa major de poble.
Però Català-Roca va captar la singularitat d'aquelles banderoles. S'anaven alternant les que portaven "el Yugo y las flechas", amb altres que duien l'esvàstica nazi. L'any, segons el peu de fotografia: 1954
Feia ja 9 anys que l'Alemanya nazi havia perdut la guerra, però a Carrascosa del Campo encara quedaven nostàlgics que no oblidaven els seus vells amics.

Francesc Català-Roca va perpetuar la memòria amb les seves fotografies, tal i com ell mateix ho explica en el seu catàleg: ...em vaig adonar que era testimoni de coses que desapareixerien ràpidament, ho pressentia; al cap de cinc anys ja no hauria pogut fer aquestes fotografies...

Segur que no...

2 comentaris:

roger caballé ha dit...

Com tot lo teu, emocionant,excel.lent.
Et segueixo de fa ja un cert temps. Voldría ser com tú. Gràcies per tot
Roger Caballé

JoanCG ha dit...

Vaig anar a veure l'expo i també em va fer "gràcia" la foto que comentes. Pensant que l'any 54 l'Eisenhower ja havía estat a Madrid, i comentant-ho amb la meva dona, vam concloure que al poble debíen guardar aquelles banderoles de passades festes ...i vet-ho aquí.
Molt interessant l'audiovisual. La mirada d'en Català em va semblar la mirada dels genis. Aquells ulls...!
Magnífica exposició, i complementaria de la del Brangulí al CCCB.

Salutacions.