dilluns, 27 de febrer del 2012

La Maternitat d'Elna: Una història universal



Avui em tocava fer una presentació especial de La maternitat d'Elna. Era al barri de Sant Roc de Badalona on l'índex de persones d'altres ètnies és molt alt. Pakistanesos, marroquins, gitanos...tots conviuen en situacions sovint extremes.
Aquest matí però, ens hem reunit dones pakistaneses, marroquines, gitanes...i he parlat de la Maternitat d'Elna.
Hi havia una dona que traduïa al Urdu (idioma pakistanès) el que deia per les pakistaneses, i una altra a l'àrab per la resta.
Hem parlat d'exilis, el nostre, el republicà a l'any 1939. I el d'elles, en el present.
Hem comentat les guerres, que sempre afecta als més desvalguts, i de com va sorgir la figura d'Elisabeth Eidenbenz i la seva maternitat d'Elna.
De mica en mica han entrat en la història, i he preguntat si eren mares. Totes han contestat afirmativament, i els he dit que aleshores segur que entendrien aquesta història.
Les fotografies dels nens mig morts per la deixadesa del camp d'Argelers les ha commogut, i han començat a sortir emocions, llàgrimes furtives que eixugaven dissimuladament amb els seus vels.
No he cedit ni un instant perquè es refessin emocionalment, i he continuat explicant com una dona, l'Elisabeth, va ajudar a totes aquelles mares sense fer cap distinció, ni pels orígens ni per la religió. Tot a canvi de res.
He emfatitzat que aquella història ens havia de fer recuperar la confiança en el gènere humà, i que elles havien d'aprendre d'Elisabeth perquè la seva experiència ens esperona a ser una mica millor, cadascuna en el seu petit món.

Una d'elles m'ha abraçat quan hem acabat. Era el seu llenguatge, gesticular, ja que no sabia dir cap paraula en castellà, però ens hem entès perfectament. La seva mirada i la seva abraçada ho ha dit tot.

Una altra m'ha dit amb un castellà escadusser que la maternitat és universal. Els seus ulls estaven entelats per l'emoció, i la seva encaixada de mans ha estat intensa.

Quan he tornat a casa, pensava en el darrer missatge: la maternitat és universal...

Només volia compartir amb vosaltres aquesta experiència fascinant, i comprovar com històries universals com aquesta uneix cultures, religions...i suma perquè el resultat esdevingui un tot molt més humà.