dimarts, 21 de febrer del 2012
La dona treballadora a les Colònies Tèxtils
Per explicar com van anar la primera sessió de visites guiades a les Colònies Tèxtils dins el Consorci del Parc Fluvial del Llobregat, sota el títol de " Les dones a les Colònies", he triat il.lustrar-la amb el vídeo del meu bon amic David Espunya, que amb la seva meravellosa veu ens narra el poema de Miquel Martí Pol "Elionor", la nena de les trenes que als 14 anys ja treballava a la fàbrica.
És necessari treballar aquest tema des de la perspectiva femenina, si tenim en compte que el 80% dels obrers de les colònies tèxtils, a partir de 1890 era personal femení.
Anaven més ràpides amb la nova maquinària que requeria més traça que força, tenien més finesa per tractar les peces, el dits més petits per nuar els fils, i cobraven la meitat del salari...perquè eren dones.
Hi ha molt a dir, molt per explicar i molt per conèixer encara.
Anirem fent visites amb molt de gust, sobretot després de constatar que la del diumenge passat, malgrat el fred i Carnaval, va venir prou gent interessada en aquest tema.
Varem començar explicant el que era una colònia, perquè van ser tan importants dins la Revolució Industrial a casa nostra, i sobretot, perquè el paper de les dones va ser tant decisiu en el desenvolupament d'aquest model de producció, i alhora tan silenciat.
Va seguir un debat entre els assistents, interessantíssim. I després, tot visitant la Torre de l'Amo de la colònia Viladomiu Nou coneguérem com vivien, que feien, de que parlaven els burgesos, l'amo...tafanejant dins les habitacions recreades en l'estil de l'època, tal si haguéssim entrat en el túnel del temps.
La segona parada era la colònia Pons, la més senyorial, passejant pels jardins d'aquella immensa torre per veure en perspectiva l'església de la colònia, anomenada també la Catedral de les colònies per les seves dimensions i aparatositat, que contrastava tot plegat amb aquells carrers de pisets dels obreres, com cel.les penitenciàries, tots arrenglerats, tots iguals.
Però el millor de la matinal va ser el dinar i la sobretaula amb alguns dels assistents a la visita guiada. No estava previst dinar plegats, però ens vam animar, i a tocar de la colònia Pons vam fer parada i fonda, mai més ben dit.
Va anar tan be, que volem repetir.
Que tal el 31 de març?
Si us voleu apuntar, podeu trucar al telèfon del Consorci Parc Fluvial del Llobregat 93 838 06 59
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada