dimarts, 3 d’abril de 2012

En record de totes les víctimes sense nomDiumenge passat vaig fer una ruta d'exili a Portbou. La figura del filòsof Walter Benjamín, mort en aquella localitat mentre fugia dels nazis, és molt present en diferents espais de memòria dins el municipi.
De tot el recorregut però, em quedo amb una frase gravada en un vidre, al final del túnel construït per l'artista jueu Karavan en memòria de Walter Benjamin.
La frase diu:

És una tasca més àrdua honorar la memória dels éssers anònims que la de les persones cèlebres. la construcció històrica es consagra a la memòria dels qui no tenen nom.

Els sense nom, com els personatges del vídeo que acompanya el post d'avui. Per a ells la nostra memòria.

2 comentaris:

Àngels Font ha dit...

Molt fort el video.

A. ha dit...

Enhorabona pel bloc i per rescatar històries de l'oblit, és una feina molt boncia i necessària.
Quan estudiava a l'institut, vaig fer el meu treball de recerca sobre el pas dels fronts de la Guerra Civil al meu poble (al Bages). Llavors només tenia 17 anys, i les històries que van explicar-me totes les persones dels pobles propers amb qui vaig parlar em van sorprendre i emocionar moltíssim, va ser una experiència molt i molt positiva i al final, tot i que havia de ser un treball de camp (excavar trinxeres, etc), va acabar-se convertint en una gran memòria, com no podia ser d'altra manera.
Enhorabona de nou! :)