divendres, 13 de desembre del 2013

HISTÒRIA en majúscules


Ens queda lluny aquell matí de setembre de l'any 2009, quan alguns ciutadans d'Arenys de Munt van proposar fer una consulta popular no vinculant sobre la independència de Catalunya.
Molts van somriure davant d'aquella "ingenuitat política", i a Madrid no es van ni immutar, a banda d'uns quants hooligans de la Falange que volien una mica de marxa.
Fins i tot alguns polítics catalans de primera línia van menystenir aquella primera onada ...és exagerada l'atenció a la consulta d'Arenys ja que no porta enlloc... (el Periòdico 9/11/2009) deia en Jordi Hereu, alcalde de Barcelona.

Però aquella espurna d'Arenys de Munt va encendre la metxa, i ens va fer somniar a tots per fer possible allò que era impossible.

Després vindria la gran manifestació de l'11 de setembre de 2012, i la cadena humana de 2013. I  els polítics van veure que aquella onada "sentimental" d'Arenys de Munt s'havia convertit en un tsunami  que arrossegava a tots els incrèduls. En Jordi Hereu ja no hi és i el mapa polític català ha canviat vertiginosament a remolc de les riuades humanes que marquen el ritme de manera implacable, sense concessions...ja no, el poble està cansat, emprenyat...

En aquella assemblea d'Arenys de Munt del 2009, recordo que en Vicent Partal de Vilaweb va dir: només cal esperar que el govern de Madrid cometi un error, i aleshores esclatarà l'espurna...

I tenia raó, perquè s'ha produït més d'un error. El primer, l'escapçada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional.
El segon error, el cop de porta del President Rajoy al pacte fiscal, i aquest seria el determinant, el punt d'inflexió.

Ara  ja tenim data pel somni: 9 de novembre de 2014. I és una data que m'agrada, perquè és el dia que es compliran 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín, i també és el Dia Internacional contra el Feixisme i l'Antisemitisme. (...ai ai ai aquells que ens anomenen nazis...)

Ha començat el compte enrere.