dilluns, 9 de desembre del 2013

La Batalla de l'Ebre; conèixer la seva història damunt el territori


Encetarem nou any amb nou llibre, perquè el 115 ja està quasi enllestit i pel gener-febrer compartiré amb vosaltres, lectors, un llibre de testimonis sobre la Batalla de l'Ebre.

Testimonis de la lleva del biberó que han volgut tornar al passat per compartir la seva memòria amb nosaltres, hereus col.lectius d'un passat que ens pertany a tots.

De la seva mà ens explicaran la seva particular visió de la batalla, les seves pors, les seves angoixes, les seves esperances i desesperances, i sobretot la seva voluntat per deixar escrit el que pensen d'un episodi bèl·lic que va marcar les seves vides per sempre més. Jo només he posat la gravadora per no oblidar-me de res a l'hora de transcriure el que han explicat.

Mentrestant, he anat a l'Ebre sovint, amb amics, familiars, i grups que m'han demanat conèixer aquell territori sovint injustament oblidat.
I m'he enamorat del seu riu, de la seva gent, de la seva història, sempre al voltant de la gran batalla.

Creuar l'Ebre en el pas de barca de Miravet, pujar fins al poble vell de Corbera i entrar a la seva esglèsia sense sostre, o mirar la serra de Cavalls al davant, i acabar el viatge a les Camposines, és un viatge que recomano a tothom que vulgui saber més enllà dels llibres, dels manuals d'Història.

La Batalla de l'Ebre, s'ho val!