dijous, 10 de gener de 2008

Passeu la veu...tots al Coll de Llí el 3 de febrer del 2008S'apropen les dates per commemorar la retirada, l'exili de molts ciutadans obligats a marxar de casa seva per un dictador que va morir en el llit.
Al contrari de molts d'ells que hi deixaren la vida per aquests camins d'exili.
Era el febrer del 1939 i l'Alt Empordà va ser testimoni de primera fila d'aquesta marea humana, dels "vençuts" com explicaria perfectament Benguerel en el seu llibre.
Camins rurals anaven plens de gom a gom fugint com podien, i tancats deprés com a gossos en el camp d'Argelers.
Encara no hi hagut cap govern, ni cap Estat que els hi hagi demanat perdó,
Només recentment la inauguració ( restringida per autoritats) del Museu de l'Exili a la Jonquera pot començar a recomposar l'oblit,
Però com sempre, la societat civil va per davant dels nostres polítics, i espontaneament en una presentació del llibre El Setè Camió a la llibreria L'Illa de Mollet, els assistents es van comprometre a reparar aquest buit de la nostra memória, arrossegant a persones de diferents poblacions de Catalunya en la seva iniciativa.
Tots plegats s'han posat d'acord per portar una placa de recordatori en el Coll de Lli, el pas fronterer entre la Vajol i Les illes
i per on va passar a l'exili el President Companys i molts compatriotes nostres
Aquesta placa ha estat reivindicada llargament a l'Administració durant anys, i veient la nul.la resposta, el proper 3 de febrer, diumenge, es col.locarà la placa commemorativa pagada per tots els assistents.
De moment hi ha 2 autocars de Mataró, 1 de Granollers, 1 de Mollet, 1 d'Igualada, 2 de Cardedeu i 1 de Barcelona
Però el més impressionant és copsar com les persones que hi aniran volen participar activament cadascuna amb el que sap fer. Qui canta en una Coral ha engrescat als seus companys per a cantar-hi una cançó, qui toca un instrument, el portarà per deixar anar unes notes en aquell paisatge d'exili, un rapsoda vol llegir un fragment d'en Rovira i Virgili, un historiador llegirà unes cartes anonimes d'exiliats, un mestre portarà als seus alumnes perquè entenguin tot d'una la força de la raó...
Passeu la veu...tots al Coll de Llí el 3 de febrer del 2008

11 comentaris:

Joana ha dit...

Ostre noia... no saps com m'agradaria ser.hi... però em temo que ho tinc fatal!, un cop més... :)
Una cita molt engrescadora.
Un petó

JRoca ha dit...

M'ho apunto a l'agenda i ho comentaré a la resta de l'equip de "Punxes a la sorra" per ser-hi també. Ja donaràs més detalls del lloc exacte, l'hora i si cal fer o portar alguna cosa. El llibre "Els vençuts" d'en Benguerel explica molt bé aquests fets i també la vida al camp de refugiats, val la pena.
Salut i República!
Jordi Roca

L'Espolsada llibres ha dit...

El llibre Els vençuts és un dels que més m'ha colpit en els darrers temps, crec que val la pena reivindicar-lo.
Endavant amb aquestes iniciatives particulars, sempre ens refiem de l'administració i a vegades la societat civil sembla adormida.

Anònim ha dit...

Assumpta, podries posar-te en contacte amb mí? El meu e-mail el trobaràs al perfil del bloc.
D'altra banda el projecte del Coll de Llí és força engrescador, m'ho miraré.
Moltes gràcies i espero el teu correu.

Isabel de Llegim...? ha dit...

Hola Assumpta, a Igualada ja ens hem començat a moure i sabem que vindràn gent de Piera, de Sant Antolí, de Castelloli, d'Odena i veurem quanta comarca més, i donat que al Coll de Lli en hi apleguerem gent d'arreu, des de la llibreria hem volgut batejar aquesta iniciativa com "L'aplec del setè camió".
Dijous vindré a Capellades i portaré informació segur que també s'hi apuntaran.
Això té molta força i con tu dius:
"Passem la veu...tots al Coll de Llí el 3 de febrer del 2008"

Africa ha dit...

Assumpta: Sense la força de la societat civil el món no es bellugaria.Potser hem d' agraïr als polítics la seva inutilitat per adonar-nos que cal canviar coses.
El dia 3 cantem a Mataró..no podré venir, a més a Granollers fan la Mitjà Marató( que mou molta gent!)de tota manera, faré còrrer la veu.

Propaganda: La Polifònica de Granollers cantem Rissus Pasqualis a Mataró.Es una escenificació de les Ensalades de Mateu Fletxa el Vell, amb acompanyament de músics.Hi esteu convidats!

Jaume ha dit...

Assumpta:Primer de tot gràcies per deixar en el meu blog el meu primer missatge.

Segon,suposo que ja t'ho han dit moltes vegades ,felicitar-te per el llibre el seté camió.L'únic llibre que m'ha enganxat de veritat.

Tercer,És una cita molt important per molta gent.I la societat cívil
reconeixarà l'esforç que van fer moltes persones en deixar la seva terra per un ideals.

assumpta Montellà i Carlos ha dit...

Joana, és una làstima que no vinguis, però podem anar-hi en petit comité quan vulguis.

Glòria, pregunta per Rocafons amb els marxaires per si pots anar amb ells en el seu bus. T'envio un mail.

Africa, el Coll de Lli és aquell punt que no vam saber trobar en aquella tarda de tramuntana anant pel mig del bosc.

Isabel, ja compto amb tot el personal del teu territori.

Jaume, gràcies a tu per col.laborar en donar a conèixer la Història. El teu blog és molt interessant, segur que et seguiré¡¡
La priemra vegada que vaig anar a la fortalesa de Figueres encara hi estava el Tejero i la darrera va ser fa poc quan van fer el rodatge del Setè Camió per TV3.

assumpta Montellà i Carlos ha dit...

jroca: seria molt enriquidor que tot l'equip de Punxes a la Sorra estiguessin a la cita dels exiliats.

Mar ha dit...

Jo també m'hi apunto! I de ben segur que engrescaré també part de la família i amics!
Dijous a a la biblioteca de Capellades us espero: a l'Assumpta, a l'Isabel i a tothom qui vulgui!!!
Salut!

Isabel de Llegim...? ha dit...

Hola Assumpta
La nostra llibreria sembla una Agència de viatges i això que encara no ha surtit a la prensa local ni hem fet el mailing per correu ordinari. M'he permès de fer un "copiar/pegar" d'aquest post i del del el Setè camió a TV3 i l'he enviat a tots els nostres clients.
Mar: Ens veurem dijous i ja portaré propaganda de l'aplec del setè camió per qui hi estigui interessat. Si em donessis el teu mail t'ho enviaria abans i potser ja podries penjar-ho en el tauló d'anuncis de la biblioteca.El mail de la llibreria es. llibreria@llegim.com.
Una abraçada