dimarts, 2 de març de 2010

Pot tornar el nazisme?


Pot tornar el nazisme?
Aquests dies estic treballant en un projecte sobre el nazisme envers les noves generacions. A Cardedeu ha arribat un grup d'estudiants alemanys per fer intercanvi amb alumnes del SES Pla Marcell, i s'imposa parlar sobre l'herència cultural que tenen aquests adolescents del seu país, de la seva història.
Que en saben de l'Holocaust? i del nazisme? que en pensen els nostres adolescents? ho veuen possible que torni un neonazisme?
Qui es faci totes aquestes preguntes, us recomano una pel.licula: l'Onada.
Allà trobareu totes les respostes, però mentrestant m'agradaria obrir un debat sobre el tema. Espero els vostres comentaris.


7 comentaris:

hypatia ha dit...

Anem en compte, Assumpta,
que aquests adolescents no son responsables, només pel fet de ser alemanys, de les animalades del seus avantpassats, eh?

Potser l'herència cultural que tenen és la de vergonya, o la de sentir-se assenyalats.....

assumpta ha dit...

Hypatia: tens tota la raó, i aquest és l'argument que jo he donat per no senyalar de manera simplista.
Ells són una altra generació, com els nostres adolescents, que també van tenir avis franquistes i republicans enfrontats.

Amb tot, el tema està damunt la taula, treballarem plegats el patiment de la societat civil en les guerres i la Segona Guera Mundial i la Guerra Civil Espanyola sortiran perquè són les nostres guerres.

Crec que la memòria històrica hauria de servir per treballar la pau, i l'edat dels nostres adolescents, siguin alemanys o catalans, ens pot donar una distància necessària per poder mirar al passat sense por i trobar aquesta pau.

Gràcies Hypatia,

Teresa ha dit...

Hola Assumpta, et vaig sentir a Folgueroles, aquest divendres passat. Tens poder perquè commous amb la teva narració emotiva. Penso com Hypatia, que els joves no en tenen la culpa. En una edat tan sensible, emotiva i empàtica com és l'adolescència hem de ser curosos...Els és molt fàcil caure en els extrems i a vegades aconseguim l'efecte contrari.No vull dir de cap manera que no se'n pugui parlar, és necessari parlar dels conflictes.Els mestres i els pares tenim molta feina a fer.
Gràcies per la teva vehemència en refer la memòria silenciada.

assumpta ha dit...

moltes gràcies Teresa!!
la teva reflexió és molt vàlida perquè els adolescents sóne l nostre mirall.
una abraçada
Assumpta

Núria ha dit...

Jo crec que a Europa hi ha un sector bastant ultradretà... I soposo que amb les crisi tots aquests moviments van en augment.

És molt important prevenir abans que curar.

Cal fer renèixer l'esperit crític dels adolescents.

Salut i abraçades :)

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

moltes gràcies Núria,
també pensoq ue els nostres adolescents, a vegades, els hi manca sentit crític envers els moviments juvenils, els quals, molts venen de l'extrema dreta.
veurem si ens en sortim...
petons

Anònim ha dit...

Bon dia Assumpta, ja fa temps que vaig veure la pel·licula l'onada, curiosament me la va recomanar la meva filla adolescent i a ella li va recomanar una profesora de l'institud on va. No et deixa indiferent i et fa reflexionar sobre moltes coses.
Estem passant per un periode de crisi econòmica bastant fort i aquest periodes són bastant perillosos a l'hora de fer aflorar pensaments ultradretans i de que hi hagui personatges indesitjables que se n'aprofitint.
salut i endavant amb la feina que estas fent.

Ares