dimarts, 15 de març del 2011

la lleva del biberó


Lleva del Biberó (coneguda també com a Quinta del Biberó) fou el nom que van rebre les lleves republicanes del 1920 i 1921 durant la guerra civil espanyola. Va ser mobilitzada per ordre del president de la Segona República Espanyola, Manuel Azaña, a finals d'abril del 1938. En aquell moment les tropes franquistes havien atacat Lleida, Gandesa, Balaguer, Tremp i Camarasa i això coincidia amb l'abolició de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

En total van ser cridats a files uns 30.000 nois nascuts el 1920 i el 1921. D'entrada havien de cobrir tasques auxiliars, però el 25 de juliol de 1938 ja participaven en ofensives militars.

Es creu que va rebre aquest nom quan Frederica Montseny va referir-se a tots ells d'aquesta manera: Disset anys? Però si encara deuen prendre el biberó... Van estar en les cruentes batalles del Merengue i el Baladredo, les dues al front del Segre. També prengueren part en la batalla de l'Ebre.

Acabada la guerra, els que sobrevisqueren, corregueren sorts ben diferents. Alguns als camps de concentració d'Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Agde. Altres a les presons franquistes i als camps de concentració de Vitòria, Miranda de Ebro i tants d'altres, acabant en batallons de treballadors repartits per tota Espanya, feren el servei militar a Saragossa, Barcelona, l'Àfrica, etc.

Avui, resseguint un testimoni d'una dona d'Arbeca, que va perdre el seu germà petit al front del Segre, em deia: era un nen encara...

Peró els humans no aprenem...perquè mireu la fotografia següent. Són nens...només...