dimecres, 24 d’octubre del 2012

Debat: colònies si, colònies no.

Un link interessant que m'arriba després de la publicació del llibre El Silenci dels Telers.
Segons un informe d'Albert Sales sobre el treball tèxtil femení  i les seves precarietats, torna a obrir el debat sobre les dones i la seva condició d'obreres dins el tèxtil del segle XXI.

A dia d'avui, a Tànger, les dones marroquines treballen 65 hores setmanals per 178€ al mes. I les menors de 16 anys cobren 0,36€/hora, i s'amaguen en caixes buides quan arriben els auditors.
Les empreses que donen feina amb aquestes condicions laborals, són: Inditex (el propietari de Zara, la 3º fortuna del món) Mango, El Corte Ingles i Cortefiel.
Qui denuncia aquest tracte és l'associació de dones marroquines Attawassol 

Aquesta realitat, recorda a aquelles altres dones del segle XX a casa nostra dins les colònies tèxtils ...cobràvem molt poc i com que érem petites, quan venien els inspectors ens amagaven dins les caixes buides de bitlles... tot i que seria barroer voler comparar-ho.
Són altres temps, i altres circumstàncies, i més si tenim en compte que la majoria de dones de colònies tenen un bon record i defensen aquella etapa.
Però si més no, aquest link enceta un debat: colònies si?, colònies no?. Hem avançat gaire en quan als drets de les dones dins el món laboral?
És evident que no en les dones del Tercer Món, però i en el nostre món?